Å L A N D S   S L Ä K T R E G I S T E R

Familjer och gårdar
i Sottunga

Boken för alla
som är intresserade
av Sottungas historia
– och sin egen

Sottunga på Åland kan kallas den gröna ön mitt i farleden. Om våren då allt åter börjar spira vittnar de intensivt gröna fälten mitt på Sottunga inte bara om ett levande jordbruk utan också om en målmedveten strävan att utnyttja all tillgänglig mark. Sockerbetor och mjölkproduktion utgör ryggraden inom jordbruket.

Här har folk kommit och gått. Vid otjänlig väderlek kunde över 50 resande samtidigt vistas på ön. Redan E.D. Clark skrev efter sin genomresa 1799 att sottungaborna »är de stiligaste och kraftigaste bland ålänningar». I dag pilar färjor i alla riktningar, inte bara de som angör Sottunga, utan också alla de färjor som trafikerar stora farleden mellan Sverige och Finland.

Sottunga har trots sin litenhet tack vare sina idoga invånare lyckats upprätthålla ett väl fungerande samhälle. Denna Finlands minsta kommun är känd för sin sanna närdemokrati och goda sammanhållning.

Om dessa människor handlar denna släktkrönika. Den är skriven av en sottungabo för andra sottungabor och sottungaättlingar. Också släkterna på Kyrkogårdsö och på Långskär beskrivs.

Den som känner Sottunga har lätt att orientera sig i boken, och den som inte är lika bevandrad använder innehållsförteckningen eller namnregistret. Ett särskilt register finns också för alla som är födda i Sottunga.

Följande byar ingår i boken:
Finnö, Husö, Hästö, Mosshaga, Sottunga och Södö samt Kyrkogårdsö i Kökar socken och ön Långskär som hör till Bergö by i Vårdö socken.


Bokfakta

Ålands släktregister, del VI.
Familjer och gårdar i Sottunga.
Författare: Björn Rönnlöf.
Utkom 2004.

Boken är tyvärr slutsåld.

Utförande
Inbindning: Trådbunden med hårda pärmar.
Omfång: 582 sidor. Format: B5 (ca 17 x 24 cm).
Person-, ort- och yrkesregister ingår.

För mer information, kontakta Håkan Skogsjö,
epost hak@aland.net






















© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2018