Å L A N D S   S L Ä K T R E G I S T E R

Ett bokverk för alla släktintresserade
med rötter på Åland

”Ålands släktregister” är en serie med böcker för den som har rötter på Åland och vill finna sitt ursprung.

Läsaren bjuds på spännande resor tillbaka till en tid som inte längre finns, ett äventyr i släktträdet bland militärer och tjänstemän, bönder och kronobåtsmän, sockenskomakare och präster. Vad hände med farmorsmors syskon? Och varifrån kom morfarsfars föräldrar? Vi får veta hur länge gårdarna har ärvts inom samma släkter, i många fall när torp och lägenheter bebyggdes, och bekanta oss med livsvillkoren på Åland i äldre tider.

Hittills har nio delar utkommit som behandlar lika många socknar (kommuner) på Åland. De redovisar i princip alla människor som bott och verkat i socknarna från stormaktstiden på 1600-talet till nutid. Vi får veta namnen på alla dessa sockenbor, när de föddes och dog och vad de arbetade med, vem de var gifta med och vilka barn de hade. Om många finns också spännande och intressanta biografiska uppgifter. Alla med rötter i någon av de utgivna sockarna kan i böckerna enkelt hitta sitt ursprung, ofta tillbaka till 1600-talet.

Följande socknar är hittills utgivna:

    Lumparland av Håkan Skogsjö (1995)
    Kumlinge av Håkan Skogsjö (1997)
    Brändö av Håkan Skogsjö (1999)
    Vårdö av Håkan Skogsjö (2001)
    Sund av Håkan Skogsjö (2003)
    Sottunga av Björn Rönnlöf (2004)
    Lemland av Håkan Skogsjö (2005)
    Saltvik av Håkan Skogsjö (2007)
    Föglö av Håkan Skogsjö (2009)

Böckerna har person- och ortregister som gör det lätt att hitta i dem. Dessutom finns tydliga och lättbegripliga hänvisningar mellan familjerna och personerna, som ytterligare gör det enkelt att orientera sig.

Samtliga volymer innehåller en historik över den aktuella socknen, vidare särskilda historiker för varje by inom socknen och slutligen också kortfattade historiker för varje gård (stomhemman). Den sistnämnda inleder förteckningen över familjer som bott på gården. I böckerna finns också skeppslistor med uppgifter om skutor och fartyg som haft socknen som hemort, från äldsta tid till i dag. Dessa listor är sammanställda av marinarkeolog Marcus Lindholm vid Museibyrån i Mariehamn. Dessutom är alla böckerna illustrerade med fotografier, kartor och andra bilder.

Vill du bekanta dig ytterligare med hur böckerna är uppställda och strukturerade kan du titta på följande pdf-filer. Klicka på länkarna (om inget händer beror det förmodligen på att du inte har gratisprogrammet Adobe Reader som behövs för att kunna läsa dem).

Exempel på hur en byinledning kan se ut:
Historik över byn Finby i Sund (10 sidor)

Exempel på gårdshistorik och familjetabeller:
Gården Högbolstad nr 1, Norrgård, Sund (7 sidor)

Sottungaboken har en något annorlunda uppställning, men redovisar ändå i princip samma typer av uppgifter.

Klicka på pärmbilderna till vänster och läs mer om respektive bok!


Författaren Håkan Skogsjö (född 1958) är utbildad journalist vid Journalisthögskolan i Göteborg. Han har arbetat vid Radio Åland i Mariehamn och vid dagstidningen Nya Åland. Sedan 1994 är han frilansjournalist och författare. Han var länge engagerad som redaktör för Sveriges Släktforskarförbunds publikationer Släkthistoriskt Forum (1977–91), Släktforskarnas årsbok (1995–2013) och Nättidningen RÖTTER (1996–2004). Förutom Ålands släktregister har han också gett ut ett flertal andra böcker som på olika sätt handlar om Ålands historia: ”Tre ålänningar i Paris” (1996), ”Skotten i tornvillan” (1997), ”Sevärt på Åland” (1999), ”Södergårdssläkten från Torsholma i Brändö” (2000), ”Hälsningar från ett svunnet Åland” (2000, med Kjell Ekström), ”Innan minnena bleknar” (2002, med Kjell Ekström), ”Boken om Pommern” (2002, med Jerker Örjans), ”Konst på Åland” (2003, med Kjell Ekström), ”Bomarsund, det ryska imperiets utpost i väster” (2004, med Graham Robins och Jerker Örjans) och ”Fler hälsningar från ett svunnet Åland” (2004, med Kjell Ekström). Sedan 2013 är han styrelseledamot i ArkivDigital, Sveriges största företag med inriktning på släktforskning.





© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2018