K O N S T E N S   Å L A N D

Åländskt måleri
i bokform

Åland har haft en särskild lockelse för konstnärer. Det omväxlande landskapet med prunkande lövängar och karg skärgård har erbjudit inspiration och motiv i överflöd för såväl gästande som lokala konstnärer. Kulturlandskapet och särskilt segelfartygsflottan under mellankrigstiden har även lockat många målare till Åland. Landskapet har även en rik folkkonsttradition. Böckerna här nedan berättar om allt detta.



Efter studier i hemlandet vidareutbildade Hanna Rönnberg sig i Stockholm och Paris. Hon var en av Önningebykolonins grundare och deltog även i Skagenkolonin. Hanna Rönnbergs omväxlande målakarriär skildras i denna rikt illustrerade bok.




I boken Konst på Åland är det naturligtvis konstens Ålands som står i centrum. Boken är rikt illustrerad helt i fyrfärg och ger smakprov på alltifrån folkkonst till nutida måleri, grafik och skulptur.




Målaren Erik Juselius (1891–1948) är en av Ålands mest omtyckta konstnärer. Under mellankrigstiden reste han runt i landskapet och dokumenterade miljöer och människor. Hans tavlor bjuder på en resa till ett Åland som inte längre finns, till sjöbodarnas, väderkvarnarnas och strömmingsfiskarnas tid.



Boken Klockor på locket är en guide till 1700-talets folkliga måleri på Åland. Författaren har genom gedigna arkivstudier och ett omfattande fältarbete kunnat identifiera målarna. Boken är rikt illustrerad och behandlar såväl möbler som mindre föremål.




I boken berättar Kjell Ekström om Önningebykolonins uppkomst och dess medlemmar. Önningebykolonin verkade kring den finländska landskapsmålaren Victor Westerholm 1886–1914. Konstnärer från Finland och Sverige deltog. Även några estniska konstnärer och författare sökte sig till Önningeby.




I kretsen kring landskapsmålaren Victor Westerholm fanns många kvinnliga konstnärinnor. Flera av dessa kom att verka i den så kallade Önningebykolonin som verkade 1886–1914 på Åland. Boken berättar om dessa kvinnor och om kolonins uppkomst. Boken är utgiven av Estlands konstmuseum och har text på estniska, svenska och engelska.





© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2011–2012