Länkar
Bokhandeln.ax






Å L A N D S   S L Ä K T R E G I S T E R


Getaboken

Formulär finns längst ner på sidan

Geta kyrka.

Boken för alla som är intresserade
av Getas historia – och sin egen
För några år sedan utkom boken Familjer och gårdar i Geta – från stormaktstid till nutid. I den får vi följa utvecklingen i Geta från äldsta tid till våra dagar och lära känna människorna som bott i kommunen sedan 1600-talet. Dessutom berättas byarnas och gårdarnas historia, vi får exempelvis veta hur länge hemmanen har ärvts inom samma släkt.

Boken är en guldgruva för släkt- och lokalhistoriskt intresserade. Alla Getabor och Getaättlingar bjuds med boken på en spännande resa i den egna historien. Snabbt och enkelt kan släkten vara spårad tillbaka till 1600-talet!


Geta har sedan lång tid tillbaka varit en turistkommun. Getabergen med sin grottor och utsikten över Djupviken var upplevelser som erbjöds turisterna redan för hundra år sedan. På detta vykort från 1900-talets början ses ett livligt båtliv i Djupviken. Ett par ångbåtar har ankrat upp och turisterna håller på att skeppas i land med mindre båtar. Vykortet tillhör journalisten Mårten Sundberg (med rötter i Geta sedan urminnes tider).

Boken »Familjer och gårdar i Geta» är tionde delen i verket Ålands släktregister. Den första, om Lumparland, utkom till julen 1995 och har sedan följts av böcker om Kumlinge, Brändö, Vårdö, Sund, Sottunga, Lemland, Saltvik och Föglö. De berättar om kommunernas historia liksom om byarnas och gårdarnas öden och utveckling. Dessutom får vi möta de tusentals människor som bott i kommunerna från mitten av 1600-talet.

Det är knappast överord att påstå att böckerna har blivit succéer. De finns i vart och vartannat hem i kommunerna och även hos många utflyttade.

För några år sedan utkom Familjer och gårdar i Geta – från stormaktstid till nutid. Den beskriver kommunens, byarnas och gårdarnas historia från äldsta tid fram till våra dagar. Och framför allt: I boken får vi möta människorna som bott i Geta från mitten av 1600-talet och fram till vår tid. Drygt 1.500 familjer redovisas på cirka 1.000 sidor. Vi får veta namnen på alla dessa Getabor, när de föddes och dog och vad de arbetade med, vem de var gifta med och vilka barn de hade. Om många finns också spännande biografiska uppgifter. Dessutom anges alltid hur personerna är släkt. Tydliga hänvisningar finns mellan familjerna, också till tidigare böcker i serien.

Här kan alla med rötter i Geta finna sin släkt tillbaka till 1600-talet. Klättra runt i släktträdet bland bönder och torpare, sjömän och fiskare, sockenskomakare och präster. En spännande resa tillbaka till en tid som inte längre finns. Vad hände med farmorsmors syskon? Varifrån kom egentligen morfarsfars föräldrar? Och vad sysslade de med? Svaren finns i boken om släktingarna har bott i Geta.

Vidare får vi veta hur länge gårdarna har ärvts inom samma släkt, i många fall när torp och lägenheter bebyggdes, och vi får bekanta oss med livsvillkoren i Geta i äldre tider och ta del av spännande episoder och händelser. Dessutom presenteras nya forskningsrön om hur det gick till när Geta befolkades.

Boken innehåller en utförlig skeppslista över skutor ägda i Geta, sammanställd av marinarkeolog Marcus Lindholm vid museibyrån, och utdrag ur intervjuer med äldre Getabor som etnolog Per-Ove Högnäs gjort för Ålands museum.

Den är vidare illustrerad med åtskilliga fotografier av människor och miljöer, hus och skutor, och dessutom återges äldre kartor som visar hur byarna såg ut på 1700-talet.

»Familjer och gårdar i Geta» är skriven av Håkan Skogsjö, välkänd journalist och författare som har dokumenterat sitt intresse för Ålands historia genom en rad skrifter och artiklar, förutom böckerna om Lumparland, Kumlinge, Brändö, Vårdö, Sund, Lemland, Saltvik och Föglö även i självstyrelsehistoriken Skotten i tornvillan (1997) och böcker som dokumenterar äldre åländska fotografier: Hälsningar från ett svunnet Åland (2000), Innan minnena bleknar (2002), Fler hälsningar från ett svunnet Åland (2004) och Ett svunnet Åland (2010) samt artikeln När krutröken lagt sig om Bomarsunds och Prästös historia efter 1854 (i Åländsk odling 2010–11).



Bokfakta

Pris
Familjer och gårdar i Geta kostar 295 €.
Om boken sänds per post tillkommer kostnader för frakt och emballage. Beställ genom att fylla i formuläret nedan.

Utförande
Inbindning: Trådbunden med hårda pärmar.
Omfång: Cirka 1.000 sidor i två band. Format: B5 (ca 17 x 24 cm).

För mer information, kontakta Håkan Skogsjö,
epost hak@aland.net



Beställ Getaboken här


Antal:

Ditt namn:

Din adress:

Ditt postnummer och din postadress:

Ditt telefonnummer (inkl riktnummer):

Din e-postadress:

Om du önskar kan du skriva ett meddelande här:





© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2018