Länkar
Bokhandeln.ax



Å L Ä N D S K A   B I L D E R

Åland skildrat
i bilder

Bokserien Åländska bilder startades år 2000. Den innehåller böcker om gamla vykort, de första färgbilderna i landskapet, en nutidsbeskrivning av Åland samt konstnärliga skildringar. Den röda tråden i serien är landskapets förvandling från självhushåll till dagens moderna samhälle.



I boken får vi följa med till det tidiga 1900-talets Åland, så som det skildras i gamla vykort. Motiven är åtskilliga: Kastelholm, Bomarsund, Societetshuset, Badhuset och Miramar. Utkom 2000. Boken blev snabbt slutsåld och trycktes 2002 i en ny upplaga.




Del 2. Innan minnena
bleknar (slutsåld)
I boken får vi följa med till Åland kring 1900-talets mitt, skildrat genom tidiga färgbilder, de äldsta från 1937. Vi möter färjepokens första stapplande år, Kökars förr så kala marker, slingrande grusvägar genom landskapet, Västerhamn och Österhamn innan de byggdes ut. Utkom 2002.

| Slutsåld



En översikt över den åländska konsthistorien, från kyrkornas medeltida muralmålningar till dagens videokonst. Självfallet ägnas den åländska konstens storheter som Karl Emanuel Jansson, Joel Pettersson och Önningebykolonisterna stort utrymme.




Gamla vykort är som en tidsmaskin. I boken tas läsaren med till grönskande trädgårdar i centrala Mariehamn, till ett Godby som präglas av lantlig idyll, till ett Västerhamn fyllt av segelskutor. Över 160 vykort från Ålands alla kommuner visas. Vykorten är i huvudsak från 1900-talets första hälft.




Boken skildrar dagens Åland i bild och text med många historiska tillbakablickar. Den riktar sig till såväl turister som ålänningar och kan fungera som en presentbok såväl till människor som besöker landskapet som till dem som aldrig besökt Åland.



Målaren Erik Juselius (1891–1948) är en av Ålands mest omtyckta konstnärer. Under mellankrigstiden reste han runt i landskapet och dokumenterade miljöer och människor. Hans tavlor bjuder på en resa till ett Åland som inte längre finns, till sjöbodarnas, väderkvarnarnas och strömmingsfiskarnas tid.




© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2017