C H A R M I G   R E S E B E R Ä T T E L S E

Tidiga turister
på segeläventyr




Till Åland 1889
Sommaren 1889 begav sig Uppsalabon Carl Alm (1861–1928) på en seglats till Åland tillsammans med några vänner. Bokhandlaren Carl Alm var en inbiten seglare och med på sin resa hade han bland annat läkaren Fredrik Clason. Som ett tack för den angenäma seglatsen fick Carl Alm senare en prydligt handskriven inbunden reseskildring, skriven av just Fredrik Clason.
Berättelsen är stundtals komisk och skildrar livfullt kamraternas eskapader på Åland. Intressanta detaljer och iakttagelser ger berättelsen ett särskilt värde med autentiska tidsbilder. Seglarna möter konstnärer i Önningebykolonin, men också vanligt folk, de fascineras över den lantliga staden Mariehamn och det genuina Kökar. De besöker bland annat Jomala, Sund, Lemland och Eckerö.
Det är Carl Alms sondotter Birgitta Sandblad i Uppsala som tagit initiativ till utgivningen av reseskildringen. Hon har renskrivit manuskriptet och plockat fram illustrationer från familjealbumet. Texten har sedan kompletterats med ytterst intressant bildmaterial från tiden. Många av de reproducerade målningarna från 1800-talet har aldrig tidigare publicerats. Boken om resan till Åland sommaren 1889 är ett stycke turismhistoria innan turismen hade kommit till Åland.
Det är en bok som ger läsaren en nostalgisk inblick i ett samhälle som inte längre finns, ett Åland där segelbåtar och hästforor är de enda kommunikationerna, ett Mariehamn där gatorna dammar och korna råmar.
134 sidor.
Trådbunden med hårda pärmar.
Pris: 29 euro inklusive frakt inom Åland.


Beställ boken här


Antal:

Ditt namn:

Din adress:

Ditt postnummer och din postadress:

Ditt telefonnummer (inkl riktnummer):

Din e-postadress:

Om du önskar kan du skriva ett meddelande här:



© SkogsjöMedia, Mariehamn, 2011